JDR-ModelHet Job Demands – Resources (JD-R) Model is een wetenschappelijk ontwikkeld model dat ervan uit gaat dat iedere medewerker wordt geconfronteerd met werkeisen die energie vreten (”job demands” of ook “stressoren”) maar ook met motivatoren die energie geven (”resources” of ook “energiebronnen”).

De combinatie van stressoren en energiebronnen bepaalt de mate van energie die de medewerker uit zijn of haar werk haalt. Wanneer de balans negatief uitvalt en het werk veel meer energie kost dan het oplevert dan zal dat leiden tot een burnout. Wanneer de balans positief uitvalt en het werk meer energie oplevert dan het kost zal dat leiden tot bevlogenheid. 

Wanneer medewerkers energiek en bevlogen zijn zullen ze dat ook in hun houding en gedrag laten blijken. Zij zijn betrokken, loyaal, nemen initiatief, gaan doelgericht te werk, doen een stapje extra en presteren daardoor goed op het werk. Wanneer medewerkers  daarentegen uitgeput en opgebrand zijn geldt dit allemaal niet. In plaats daarvan hebben ze allerlei gezondheidsklachten, werken ze suboptimaal  en verzuimen ze van hun werk.

Waarom is een positieve energiebalans belangrijk?

  • De helft minder verzuim
  • 18% meer productiviteit
  • 30 – 50% minder verloop
  • Verdubbelde klantgerichtheid
  • Tot 10% meer omzet