Sector Overheid
Bij de overheid, of dat nou gaat over gemeenten, provincies of uitvoeringsorganisaties, werken we met gemeenschapsgeld. Dit betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Omdat er vanuit de samenleving steeds meer verwacht wordt is dat lastig.
Het antwoord op dit lastige dilemma ligt voor een groot deel bij de ambtenaren die het dagelijkse werk doen. Als zij optimaal inzetbaar en gemotiveerd zijn, kunnen zij meer doen met minder middelen en in goede gezondheid.
Idee
Met onze wetenschappelijke kennis geven we mensen en overheidsinstellingen een degelijke basis voor verstandig vitaliteitsbeleid.
Inzicht
Met ons EnergieKompas leveren we scherpe inzichten die richting geven voor het vergroten van mentale vitaliteit bij de overheid en daarbuiten.
Impact
De gegeven inzichten dragen bij aan impactvolle verandering als onderdeel van de dialoog tussen ambtenaren over verbetering.
EnergieKompas Overheid
Op sommige vlakken verandert het werken in het openbaar bestuur weinig. Er heerst een stabiele cultuur waarin mensen met veel ervaring lange tijd werken. Maar er verandert ook heel veel in de omgeving.
Ambtenaren moeten daarmee omgaan en ook met de onzekerheid en spanning die erbij komt kijken. Zij doen hun werk naar eer en geweten en in dienst van het algemeen belang, al wordt dat door de publieke opinie vaak anders gezien.
Gelukkig liggen er ook veel kansen en mogelijkheden. Want werken bij de overheid kan ook heel veel energie geven. Met het EnergieKompas Overheid maakten wij een unieke aanpak die zich richt op het versterken van de energiebalans van ambtenaren in het openbaar bestuur. Zodat ze inzetbaar zijn en blijven en hun waardevolle bijdrage aan Nederland kunnen doen.
Het EnergieKompas Overheid is een voor het openbaar bestuur op maat gemaakt meetinstrument dat een stevige basis biedt voor individuele, team- en organisatieontwikkeling op het gebied van mentale vitaliteit. Het werkt als volgt:
- Medewerker vult vragenlijst in en ontvangt persoonlijk energierapport
- Teams ontvangen dashboards, brengen prioriteiten aan en maken een plan
- Organisatie ontvangt analyses, maakt beleid en stuurt het teamproces
In 0nze werkwijze gaan we uit van een heldere rolopvatting (medewerker neemt regie, leiding geeft ruimte én sturing) en sluiten we altijd aan bij bestaande programma’s en initiatieven in de organisatie.
De overheid is een veelvuldig onderzochte sector. Enkele interessante conclusies uit dit onderzoek van de afgelopen decennia:
- Ambtenaren in het openbaar bestuur hebben veel last van bureaucratie. Dat wil zeggen van overmatige regels, regelgevingen en procedures die niet bijdragen aan de doeleinden waarvoor ze bedoeld waren
- Een hoge werkdruk, emotionele eisen en conflicten tussen werk en thuis belangrijke bronnen van stress
- Ambtenaren ervaren stress door onbillijke behandeling of onrechtvaardigheid vanuit het management of meer senior personeel
- Het niet ontvangen van erkenning voor goed werk draagt bij aan de stressniveaus van werknemers in het openbaar bestuur
- Gebrek aan feedback, zowel positief als constructief, maakt ambtenaren onzeker over hun prestaties
- Het gevoel van inclusie, gerespecteerd en gewaardeerd worden binnen de organisatie, alsmede vertrouwen in leidinggevenden en de organisatie als hebben een positief effect op de mentale energie van ambtenaren
- Ambtenaren die hun werk als betekenisvol en in lijn met hun persoonlijke waarden en de missie van de organisatie zien hebben meer mentale energie
We voerden een onderzoek uit onder ambtenaren in het openbaar bestuur en konden daar de volgende inzichten uit halen in relatie tot de gemiddelde Nederlander:
- Bij de overheid is men negatiever over de werkdruk en de veranderingen die hebben plaatsgevonden
- Men heeft veel last van bureaucratie en slecht functionerende ICT-systemen
- Overheidsmedewerkers voelen zich op het werk sneller afgeleid door wat er om hen heen gebeurt en door sociale media
- Bij de overheid wordt veel autonomie ervaren en er zijn voldoende loopbaanmogelijkheden
- Het werken bij de overheid wordt als zinvol gezien
- Men voelt zich in het openbaar bestuur vaker gesteund door collega’s dan gemiddeld in Nederland
- Men zich goed in staat om aan de mentale en fysieke eisen van het werk te kunnen voldoen, ook in de toekomst
- De verloopintentie is laag, men blijft graag (lang) in het openbaar bestuur werken
Sommige van onze relaties bij de Overheid
Wat levert het een typische organisatie op om aan mentaal vitaal te werken?
Concreet betekent dit voor een gemeente met 1.300 medewerkers en een loonsom van 80 miljoen euro, een verloop van 10% en een verzuim van 8% al een kleine 900.000 euro aan jaarlijks potentieel.
Whitepapers voor de Overheid
Een greep uit de inzichten die in het openbaar bestuur van belang zijn
Nieuws Sector Overheid
Bevlogenheid, werkdruk, stress en burn-out. Het zijn veel besproken thema’s. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook vanuit de wetenschap.
Nieuwe Whitepaper: Hoe de zorg weer een magneet kan worden voor zorgprofessionals
Nieuwe Whitepaper: Hoe de zorg weer een magneet kan worden voor zorgprofessionalsDe zorgsector staat onder ongekende druk. Met toenemende
Podcast – Anders Denken – Wilmar Schaufeli reflecteert op burn-out en amplitude in Nederland
Anders Denken Podcast In 2022 hadden 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten. En dat aantal stijgt
Kijken in de sociologische ziel
Kijken in de sociologische ziel Boekbespreking De burn-out paradox Geschiedenis van een ongrijpbare maatschappijziekte door Mattias Van Hulle