Michiel Slomp, HR Business Partner
Met welk doel zijn jullie gaan samenwerken met Triple i?
We wilden een medewerkersonderzoek met wetenschappelijk verantwoorde basis, omdat we een betrouwbaar beeld willen scheppen van de werkelijkheid binnen de gemeente. Daarnaast zagen we in dat een nieuw perspectief op medewerkersonderzoek, met veel meer aandacht voor de dialoog op de werkvloer, nodig is. Het JD-R model is een uitstekende basis om deze dialoog te faciliteren en spreekt ook aan omdat het niet alleen naar negatieve aspecten van het werk kijkt, maar vooral naar het versterken van positieve zaken.
Hoe kwamen jullie bij Triple i terecht? En waarom kozen jullie voor hen?
Via ons persoonlijke netwerk kwam Triple i op de radar. We hadden al ervaring met een grote partij, die onze onderzoeken al langer deed, maar daar waren we niet enthousiast over. Ze gebruikten een veel te uitgebreide vragenlijst met weinig maatwerk mogelijkheden. Daarnaast was de opzet van het onderzoek niet activerend. Het gaf meer het gevoel dat medewerkers het onderzoek vooral gebruikten om hun ergernissen te spuien, waar wij veel meer behoefte hadden aan een positief instrument dat medewerkers ook aanspreekt om zelf verbetering te zoeken
Hoe hebben jullie de samenwerking ervaren? En wat maakt Triple i bijzonder in jouw ogen?
We hebben het gevoel dat we gezamenlijk werken aan een product. De innovatieve insteek van Triple i helpt ons heel erg goed, omdat wij ook zien dat de wereld altijd verandert. We verwachten daarin dat onze partners meebewegen. En dat doet Triple i in ruime mate.
De betrokkenheid van Triple i bij ons is heel groot. Ze reageren snel, nemen verantwoordelijkheid en zijn benaderbaar. Uiteraard is de kennis en expertise op een hoog niveau aanwezig. Zowel op inhoud als op de praktische aspecten van het uitvoeren van onderzoek.
Welke merkbare resultaten hebben jullie geboekt met de samenwerking?
Ten opzichte van wat we eerder deden is het onderzoek minder statisch en meer activerend. Het onderzoek gaat voor het in gang zetten van een bottom-up beweging. Onze medewerkers nemen daarin steeds meer het voortouw. Het feit dat de overvloed aan data die we eerder hadden is vervangen voor een korter instrument met minder resultaten, speelt daar zeker bij mee. Ook het verspreiden van de rapportages – in volle transparantie naar iedereen – geeft het juiste signaal: de rapportages zijn primair van de mensen in de teams en niet voor de organisatie of het management alleen.
Doordat we elke eenheid elk jaar specifieke thema’s laten toevoegen merken we dat de medewerkers het instrument goed vinden passen bij hun dagelijkse praktijk. Al met al is er nog genoeg te winnen in het faciliteren van de dialoog en dat is dan ook een speerpunt van onze samenwerking in de toekomst.
Denken jullie dat jullie in de toekomst met Triple i verder gaan samenwerken? En waarom?
Dat is de intentie wel, want we willen het thema goed betrouwbaar meetbaar en beïnvloedbaar houden met innovatieve instrumenten. Het partnership dat we hebben geeft veel vertrouwen voor de toekomst.